W tym tygodniu mamy kilka "poważnych" świąt: Dzień Walki z Rakiem, Dzień Najwyższej Izby Kontroli i Święto Służby Więziennej. Dwa święta związane są jednak z przysmakami.
Wtorek, 5 lutego - DZIEŃ NUTELLI
Ten czekoladowo-orzechowy krem (tak przynajmniej mówi o nim producent) jest przysmakiem nie tylko dzieci. Okazało się jednak, że orzechów w nim nie jest zbyt wiele, za to podstawowymi składnikami są cukier i olej palmowy. W tym dniu możemy jednak o tym zapomnieć i posmarować kremem chleb na śniadanie (na własną odpowiedzialność:).
Sobota, 9 lutego - DZIEŃ PIZZY
Pizza - ulubione danie na całym świecie. Wystarczy jeden telefon, a za chwilę pizza pojawia się u nas na stole. Codziennie sprzedaje się podobno 13 milionów pudełek pizzy i chociaż ciągle próbuje się nowych dodatków, to i tak nadal najpopularniejsza jest najprostsza margherita, z sosem pomidorowym i serem mozzarella.
Niedziela, 10 lutego - DZIEŃ KOCIEWIA.
Co to takiego Kociewie? To region etniczno-kulturowy na Pomorzu Gdańskim, który obejmuje lewy brzeg Wisły w dorzeczu Wdy i Wierzycy oraz wschodnią część Borów Tucholskich. Stąd pochodzili/pochodzą m.in. Andrzej Grubba, Kazimierz Deyna, Grzegorz Ciechowski i Wojciech Cejrowski.